Internetworking

Internetworking-2

تا به اینجا ما متوجه شدیم که سوییچ‌ها در شبکه باعث جدا شدن Collision Domain می‌شوند . اما Collision Domain  چیست ؟

Collision Domain به معنی آن است که هرگاه در شبکه یک کاربر بسته‌ای را انتشار دهد ، تمامی دستگاه‌ها در یک Collision Domain آن را دریافت می‌کنند . توجه داشته باید که مهم نیست که بسته ارسالی یک بسته Broadcast و یا دارای آدرس مقصد مشخص باشد ، در هر دو حالت بسته برای همه ارسال می‌شود . این اثر می‌تواند تأثیرات بدی در شبکه داشته باشد .

اول آنکه باعث اختلال در شبکه می‌شود . اگر کاربری در حال ارسال اطلاعات باشد تمامی دستگاه‌ها فقط می‌توانند به آن گوش دهند . اگر دستگاه  دیگری در همان زمان بسته‌ای ارسال کند باعث تداخل شده و در اصطلاح می‌گویند Collision روی می‌دهد .

دوم مسئله امنیتی آن است که بسته برای تمامی کاربران ارسال می‌شود .

این مشکلات در شبکه‌هایی که توسط هاب ارتباط داده‌شده‌اند به وجود می‌آید . هاب ها تمامی کاربران را در یک Collision Domain قرار می‌دهند اما سوییچ‌ها ، هر پورت آن‌یک Collision Domain مجزا است .

 

" سوییچ‌ها Collision Domain را از هم جدا می‌کنند ولی دارای یک Broadcast Domain هستند اما روترها بر روی هر اینترفیس خود یک Broadcast Domain ایجاد می‌کنند "

نوع دیگری از دستگاه‌ها به نام بریج Bridge نیز وجود دارد که کارکردی مشابه سوییچ‌ها دارند . بریج ها قبل از سوییچ و روتر به وجود آمدن و برای ارتباط در شبکه‌های محلی ( LAN ) به کار گرفته می‌شدند . اما دارای پورت‌های محدودی بودند . امروزه دیگر از این دستگاه‌ها استفاده نمی‌شود زیرا سوییچ‌ها با کارایی بهتر و پورت‌های بیشتر جایگزین آن‌ها شده‌اند .

حال به شکل 4 نگاه کنید . تمامی دستگاه‌هایی که معرفی کردیم در شبکه به کار گرفته‌شده است . به محل به‌کارگیری دستگاه‌ها دقت کنید . روتر در مرکز شبکه و نقش ارتباط دهی بین شبکه‌های محلی ( LAN ) را بر عهده دارد . می‌توانیم برای تعداد کاربران کم از Hub و Bridge استفاده کنیم ( البته به دلیل وجود نداشتن این دستگاه‌ها در حال حاضر ، فقط به‌صورت تئوری استفاده می‌شود ) ، از سوییچ‌ها برای ارتباط داخلی استفاده‌شده است .

(4)

 

در شبکه پایین که فقط هاب به کار گرفته‌شده است، فقط یک Collision Domain و یک Broadcast Domain داریم ، در شبکه سمت بالا ، به ازای هر پورت بریج یک Collision Domain داریم و همچنان یک Broadcast Domain .

بهترین نوع ارتباط ، شبکه سمت چپ است . چرا ؟ به دلیل اینکه هر پورت سوییچ جداکننده یک Collision Domain است اما این کافی نیست ، به دلیل اینکه تمامی دستگاه‌های ما در یک Broadcast Domain قرار دارند . به یاد دارید چرا این باعث مشکل می‌شد ؟ چون در یک Broadcast Domain در هر جای شبکه یکی از کاربران اطلاعاتی را به‌صورت Broadcast ارسال می‌کرد ، تمامی کاربران آن را دریافت می‌کردند و در شبکه‌های بزرگ این می‌تواند بسیار مضر باشد . به همین دلیل باید شبکه را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کرد و این همان کاری است که روترها انجام می‌دهند . با قرار دادن یک روتر در مرکز شبکه می‌توانیم هم ارتباط بین شبکه‌ها را برقرار کنیم و هم اینکه Broadcast Domain ها را از هم جدا نماییم .

شکل 5 نمونه استاندارد یک شبکه است .

5
(5)

 

"سوییچی که در مرکز قرارگرفته است را با VLAN پیکربندی می‌کنند که فعلاً در بحث‌های ابتدایی شبکه نیست "

 

دوباره به شکل 4 توجه کنید ، حالا می‌توانید بگویید در شبکه چند Collision Domain و چند Broadcast Domain داریم ؟

امیدوارم جواب شما 9 Collision Domain  و 3 Broadcast Domain  باشد ! شمردن Broadcast Domain ها راحت‌تر است ، به دلیل اینکه به‌صورت پیش‌فرض فقط روترها باعث تفکیک آن‌ها می‌شوند . اما آیا می‌توانید Collision Domain ها را به‌راحتی تشخیص دهید ؟

به شکل 6 توجه کنید :

 

(6)

 

دایره‌های سبز نشان‌دهنده Broadcast Domain ها است ، هر اینترفیس روتر جداکننده یکی از آن‌هاست .

دایره‌های قرمز مشخص‌کننده Collision Domain هاست . تمامی هاب های به‌کاررفته در شبکه پایین تشکیل یک Collision Domain را می‌دهند . به یاد دارید که هاب ها فقط ارتباط‌دهنده دستگاه‌ها به یکدیگر هستند .

بریج در شبکه بالا ، تشکیل‌دهنده 3 Collision Domain است . بریج مانند سوییچ ، هر پورت آن جداکننده Collision Domain هاست .

در شبکه سمت چپ 3 عدد سوییچ داریم . که مجموع آن‌ها 5 Collision Domain  را ایجاد می‌کند .

برای تمرین بیشتر بر روی شکل شماره 5 ، ادامه دهید . می‌توانید 12 Collision Domain  را پیدا کنید ؟

 

سناریو برای دنیای واقعی :

" آیا باید سوییچ‌های 10/100 خود را جایگزین کنیم ؟ "

فرض کنید شما مسئول یک شبکه هستید ، مدیر پیش شما می‌آید و می‌گوید: درخواست شما برای تعویض سوییچ‌های شبکه یا مدل‌های پرسرعت را بررسی کرده اما مبلغ پیشنهادی بسیار بالاست . آیا لزومی برای انجام آن وجود دارد ؟

اگر شما امکان استفاده از دستگاه‌هایی با بهترین توان را داشته باشید ، حتماً باید از آن استفاده کنید . به دلیل اینکه سوییچ‌هایی با سرعت بالاتر ، کارایی بهتری نیز دارند . اما در دنیای واقعی در بیشتر مواقع مشکل تأمین مالی یا همان بودجه رادارید . اگر شبکه در حال حاضر به‌درستی کار می‌کند پس فعلاً برای ارتقا آن دست نگه‌دارید ، در صورت نیاز در آینده نیز می‌توانید آن‌ها را با مدل‌های پرسرعت تعویض کنید .

سؤال دیگر می‌تواند این باشد : آیا واقعاً تمامی کاربران ما نیاز به پورت 1 Gbps دارند ؟ سرورها ، کامپیوترها و بقیه دستگاه‌ها ؟ شما به‌احتمال‌زیاد در سوییچ‌های لایه Core احتیاج به‌سرعت بالایی دارید اما معمول این سرعت برای کاربران عادی موردنیاز نیست .

شما می‌توانید 1 Gbps و یا حتی 10 Gbps را برای تمامی کاربران خود در نظر بگیرید ، به‌شرط آن‌که توانایی پرداخت تمامی هزینه‌های آن را نیز داشته باشید .

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا